Kuchařské recepty pro každého

Zavařenina z rozinek

Potřebujeme tyto suroviny:
400 g rozinek (nejlépe směs tmavých a světlých)
100 g jemně nasekaného kandovaného ovoce
25 g loupaných nakrájených mandlí
kůra a šťáva z 1 dobře omytého citronu a 1 dobře omytého pomeranče
170 g přírodního cukru
2 lžičky koření do perníku
2–3 lžíce zavařených brusinek
trochu alkoholu na zakápnutí
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Část citrusové kůry nastrouháme, část ponecháme ve spirálkách.
Kůru, šťávu a všechny ostatní suroviny kromě brusinek dáme do kastrůlku, kde budeme zavařovat a necháme přes noc rozležet v chladu.
Pak uvedeme do mírného varu a pomalu vaříme, až cukr začne houstnout a šťávy mírně karamelizovat(15-20 minut).
Zavařovací sklenice sterilizujeme vroucí vodou.
Do zavařeniny vmívháme brusinky a ještě horkou ji přelijeme do sklenic, zakápneme alkoholem, ihned uzavřeme víčkem a postavíme dnem vzhůru, aby se víčko přichytilo.
Zavařenina z rozinek
Zavařenina z rozinek