Kuchařské recepty pro každého

Žampionový závin

Potřebujeme tyto suroviny:
500 g žampionů
200 g šunky
1 velký pórek
5 vajec
sůl
kmín
olej
na těsto: 400 g mouky + 1 vejce + 1 kostka 100% tuku + 0,2 cl octa + 1,5 dcl vody + špetka soli
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Těsto připravíme tak, že uvedené suroviny promícháme a vypracujeme hutné těsto.
Pórek nakrájený na kolečka velmi krátce podusíme na oleji.
Žampiony nakrájíme na plátky a spolu se špetkou kmínu také krátce osmahneme na oleji.
Vejce rozklepneme a na oleji lehce osmahneme tak, aby zůstala polotekutá (pórek, houby i vejce připravujeme zvlášť).
Těsto rozválíme do tvaru oválu, rozprostřeme na něj v tenké vrstvě plátky šunky, polovinu vajec, v další vrstvě houby, na ně pórek a nakonec zbývající vejce.
Těsto stočíme i s náplní do podoby klasického závinu, položíme na pečící papír a pečeme v předehřáté troubě asi 5 minut při teplotě 200°C, pak snížíme teplotu na 150°C a dopečeme ještě cca 10 minut.
Žampionový závin
Žampionový závin