Kuchařské recepty pro každého

Vlčnovské koláčky

Potřebujeme tyto suroviny:
500 g polohrubé mouky
200 g tuku
80 g droždí
l lžička soli
12 kostek cukru
125 ml mléka na kvásek
3-4 žloutky (čím víc
tím je těsto křehčí)
na náplň: 500 g tvarohu + rozinky
švestková povidla
trocha rumu
na drobenku: 100 g hrubé mouky + 70 g cukru + 70 g másla
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Prosejeme mouku do mísy, uprostřed uděláme důlek, v němž rozmícháme s l lžičkou cukru droždí ve 2 lžičkách mléka a necháme vzejít.
Mezitím nastrouháme na hrubém struhadle do mouky tuk, v mléce rozmočíme cukr, sůl a rozšlehané žloutky.
Pak vše důkladně propracujeme, až se těsto nechytá ani mísy ani vařečky.
Těsto dáme hned na vál posypaný hladkou moukou a rozválíme na velký plát.
Z něj vykrájíme cca 80 čtverečků, do jejichž středu dáme tvarohovou nádivku z tvarohu s hrozinkami.
Těsto spojíme, zakulatíme, až vznikne bochánek.
Vezmeme vajíčko a vtiskujeme jím do každého bochánku důlek.
Do důlku plníme švestková, mírně rumem rozředěná povidla.
Do misky připravíme drobenku a "povidlovou stranou" do ní každý koláček (potřený nejprve rozšlehaným bílkem) otiskneme, aby se drobenka přichytila.
Koláčky dáme na plechy a teprve potom je necháme vykynout.
Pečeme je v dobře vyhřáté troubě.
Vlčnovské koláčky
Vlčnovské koláčky