Kuchařské recepty pro každého

Višňovo-makový štrúdl

Potřebujeme tyto suroviny:
listové těsto
500 g vypeckovaných višní
300 g máku
100 g cukru krystal
půl lžičky skořice
2 lžíce medu
125 ml mléka
kůra z citronu
půl sáčku vanilkového cukru
2 lžíce rumu
1 lžíce rozinek
špetka soli
máslo
moučkový cukr
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Rozinky namočíme na 1 hodinu do rumu.
Mléko, 50 g cukru, med, vanilkový cukr, sůl a skořici provaříme, přisypeme rozemletý mák a rozinky s rumem, promícháme a necháme vychladnout.
Listové těsto rozválíme na tenký plát, potřeme rozpuštěným máslem a makovou náplní, na ni rozdělíme vypeckované višně, posypeme je zbytkem cukru, trochou skořice, kratší okraje těsta založíme a štrúdl srolujeme.
Přendáme na vymazaný plech, potřeme rozpuštěným máslem a upečeme v troubě (asi 30 minut).
Ještě teplý štrúdl posypeme práškovým cukrem.
Višňovo-makový štrúdl
Višňovo-makový štrúdl