Kuchařské recepty pro každého

Vídeňský sachr dort

Potřebujeme tyto suroviny:
6 vajec
180 g čokolády na vaření
160 g másla
160 g mouč. cukru
160 g hladké mouky
1 vanilkový cukr
150 g rybízové marmelády
máslo a mouka na vymazání a vysypání formy
na polevu: 130 g pískového cukru
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.
Čokoládu rozlámeme a rozpustíme ve vodní lázni.
Změklé máslo utřeme s polovinou cukru do pěny, vmícháme rozpuštěnou čokoládu a postupně žloutky.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme zbylý cukr a opět vyšleháme dotuha.
Mouku smícháme s vanilkovým cukrem, prosejeme na čokoládovou hmotu a nakonec vmícháme sníh.
Formu na dort vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Do formy nalijeme těsto a povrch zarovnáme.
Vložíme do předem vyhřáté trouby na 160°C a pečeme cca 30 minut.
Po upečení vyklopíme z formy a necháme vychladnout.
Korpus na dvou místech vodorovně překrojíme.
Každý plát potřeme marmeládou a uložíme je na sebe.
Rozpustíme krupicový cukr ve 3 lžících vody a povaříme, až se cukr táhne jako nit.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přidáme ji k cukru a důkladně vymícháme dohladka.
Dort přelijeme teplou polevou, uhladíme a necháme částečné vychladnout.
Poté jej dáme do lednice zatuhnout.
Vídeňský sachr dort
Vídeňský sachr dort