• 1 větší koleno
• 3 vepřové nožičky
• 2 mrkve
• 1 petržel
• 1 cibule
• 1 palice česneku
• 2 kyselé okurky
• 3 kuličky novéh koření
• 2 bobkové listy
• 1 lžička celého černého pepře
• sůl
• mletý pepř
Očištěné a přeseknuté na polovinu vepřové nožičky spolu s rozseklým kolenem vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme celý pepře, nové koření a bobkový list a přivedeme k varu.
Pak stáhneme oheň, vodu zbavíme pěny, hrnec přikryjeme pokličkou a na mírném ohni vaříme do měkka (asi tři hodiny).
V druhém hrnci uvaříme očištěnou a nakrájenou zeleninu.
Uvařené maso vyndáme, oddělíme od kosti a i s kůží nakrájíme.
Vývar z masa přecedíme, do čiré tekutiny vložíme nakrájenou zeleninu a přivedeme k varu.
Do misek rozdělíme nakrájené maso, posypeme ho nadrobno nakrájenými okurkami, zalijeme vývarem se zeleninou a necháme vychladnout.
Pak vložíme do lednice a necháme ztuhnout.
Vepřové nožičky v rosolu podáváme pokapané troškou octa a s nakrájenou cibulí.