Kuchařské recepty pro každého

Vepřová kýta po selsku

Potřebujeme tyto suroviny:
0,5 kg vepřové kýty
1 cibule
3 stroužky česneku
sůl
100 g sádla
7 dcl vody
20 g hladké mouky
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Kýtu rozdělíme na menší kousky, potřeme česnekem a solí, dáme do pekáče na kolečka cibule, přidáme sádlo, mírně podlijeme vodou a za občasného polévání vzniklou šťávou pečeme maso doměkka a dozlatova (dbáme na to, aby se cibule pod masem nepřipálila), přičemž maso pravidelně otáčíme.
Upečené maso vyjmeme, šťávu přecedíme, zaprášíme moukou, zalijeme přiměřeným množstvím vody, rozmícháme a dovaříme do jemné šťávy, kterou můžeme podle potřeby přisolit a nakonec přecedit.
Podáváme s různě upravenými bramborami nebo knedlíky a červeným nebo bílým zelím nebo špenátem nebo kapustou.
Vepřová kýta po selsku
Vepřová kýta po selsku