Kuchařské recepty pro každého

Velikonoční zajíček

Potřebujeme tyto suroviny:
300 g polohrubé mouky
200 g ovesných vloček
2 vejce
1 žloutek
40 g másla (mírně změklého)
0,5 l vlažného mléka
15 g droždí (čerstvého)
1 lžička cukru
4 lžíce moučkového cukru
půl balíčku vanilkového cukru
strouhaná kůra z poloviny citronu
špetka soli
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Do mísy rozdrobíme droždí, posypeme trochou cukru, zalijeme asi 4 lžícemi vlažného mléka a necháme kynout.
Vejce s moučkovým cukrem, citronovou kůrou a špetkou soli ušleháme do krému, vmícháme mouku, ovesné vločky, máslo, mléko a vzešlý kvásek, vypracujeme hladké těšto, přikryjeme a necháme 15 minut kynout.
Pak těsto vytvarujeme do podoby zajíčka, položíme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme a necháme ještě jednou 15 minut kynout.
Vykynutého zajíčka potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme na nejspodnější liště trouby předehřáté na 200°C asi 40 minut.
Velikonoční zajíček
Velikonoční zajíček