Kuchařské recepty pro každého

Velikonoční věnec

Potřebujeme tyto suroviny:
250 ml mléka
30 g droždí
3 žloutky
100 g cukru
500 g polohrubé mouky
1 lžíce rozinek
110 g másla
1 vanilkový cukr
1/2 lžíce strouhané citronové kůry
mouka na vál
1 vejce na potření
moučkový cukr na posyp
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Připravíme kvásek ze 100 ml vlažného mléka, rozdrobeného droždí, lžičky cukru a lžíce mouky a v teple necháme vzejít.
Máslo, vanilkový cukr a žloutky utřeme, přidáme mouku, sůl, citronovou kůru.
Kváskem a vlažným mlékem zaděláme těsto.
Když těsto zhoustne, hněteme je tak dlouho, až se nechytá válu.
Poté zapracujeme rozinky a přikryté utěrkou necháme kynout 50 minut.
Z těsta vyválíme 4 prameny, upleteme cop a spojíme ho do věnce.
Věnec dáme na vymazaný plech, doprostřed dáme v alobalu zabalenou čočku a necháme 20 minut kynout.
Pak potřeme vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 200°C, až se těsto zapeče zmírníme teplotu na 175°C a dopečeme.
Velikonoční věnec
Velikonoční věnec