Kuchařské recepty pro každého

Velikonoční pirožky

Potřebujeme tyto suroviny:
500 g mouky
0,25 l zakysané smetany
2 vejce
1 lžíce cukru
sůl
2 lžíce másla
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Mouku prosijeme, uděláme v ní jamku, do ní dáme zakysanou smetanu, vejce, máslo, sůl a cukr a vypracujeme těsto.
Z něj zformujeme bochník, přikryjeme ubrouskem a dáme na chladné místo na 20 až 40 minut.
Potom ho rozválíme na placku silnou asi půl cm, vykrajujeme kolečka, doprostřed dáme sladkou náplň (tvarohovou, ořechovou apod.) nebo masovou náplň, pirožky v půlce přehneme a okraje dobře uzavřeme, aby náplň nevytekla.
Naskládáme je na plech asi 2 cm od sebe, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě.
Velikonoční pirožky
Velikonoční pirožky