Kuchařské recepty pro každého

Velikonoční koláče

Potřebujeme tyto suroviny:
400 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
2 vejce
1 vanilkový cukr
cca 1 l mléka
50 g droždí
75 g cukru
55 ml oleje
špetka soli
trochu strouhaného muškátového oříšku,
na tvrahovou náplň: 250 g tvarohu + 30 g másla + 1 vejce + 50 g cukru s vanilkou + 2 lžíce mléka + 20 g rozinek + trochu muškátového oříšku + nastrouhaná citrónová kůra
na drobenku: 130 g tuku + 130 g cukru s vanilkovým cukrem + cca 200 g hrubé mouky
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Z cukru, vlažného mléka a droždí zaděláme kvásek, po vzejití přidáme postupně všechny přísady a zaděláme na těsto.
Přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout.
Těsto vystačí na 6-8 koláčů, samozřejmě podle toho jak je chceme velké.
Válečkem každý koláč rozválíme a přeneseme na vymazaný plech.
Okraje koláčů natřeme rozšlehaným vajíčkem nebo bílkem a poklademe jakýmkoliv ovocem, řeznou plochou nahoru, nebo marmeládou apod.
Výborné jsou s tvarohovou náplní.
Náplň posypeme drobenkou, kterou přitiskneme rukou, aby nepadala.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 220°C asi 10 minut, pak teplotu zmírníme a dopečeme.
Tvarohovou náplň připravíme tak, že máslo utřeme se žloutkem přidáme ostatní přísady a nakonec sníh z bílku.
Drobenku připravíme tak, že promícháme všechny přísady.
Velikonoční koláče
Velikonoční koláče