Kuchařské recepty pro každého

Velikonoční jidáš

Potřebujeme tyto suroviny:
250 ml mléka
30 g droždí
lžíce jemného krystalového cukru
500 g hladké mouky
120 g másla
2 žloutky
80 g medu
citrón
špetka soli
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Asi v 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí s cukrem a lžíce mouky a necháme vykynout.
Změklý tuk vymícháme se žloutky a medem do pěny.
Postupně přimícháme mouku, kvásek, zbylé mléko, nastrouhanou citrónovou kůru a sůl.
Zpracujeme těsto, které necháme vykynout asi 30 minut.
Z těsta vykrajujeme kousky a formujeme z nich válečky, které zkroutíme do spirály.
Naskládáme je na vymazaný plech a necháme je ještě chvíli vykynout.
Koláčky vložíme do předehřáté trouby a pečeme 20 minut do zlatova.
Ještě teplé jidáše potřeme medem.
Velikonoční jidáš
Velikonoční jidáš