Kuchařské recepty pro každého

Velikonoční čokoládové lanýže

Potřebujeme tyto suroviny:
1/8 l smetany ke šlehání
100 g mléčné a 100 g hořké čokolády
40 g mletých lískových ořechů
1 lžíce holandského kakaa
3 lžíce rumu
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Smetanu v hrnci krátce povaříme a potom odstavíme.
Rozdrobíme čokoládu a za stálého míchání ji ve smetaně rozpustíme.
Hmotu necháme při pokojové teplotě chvíli vychladnout.
Mezitím mleté lískové oříšky opražíme bez tuku na rozehřáté teflonové pánvi (asi 2 minuty), dáme na talíř a necháme vychladnout.
Oříšky s kakaem a rumem vmícháme do čokoládovo-smetanové hmoty a v ledničce necháme ztuhnout nejméně 1 hodinu.
Po vychlazení z hmoty lžičkou nabíráme kuličky libovolné velikosti, rukama rychle vytvarujeme kuličky, které okamžitě vyválíme v kakau, sezamových semínkách nebo v drcených piškotech a umístíme do papírových košíčků.
Uchováváme v chladu.
Velikonoční čokoládové lanýže
Velikonoční čokoládové lanýže