Kuchařské recepty pro každého

Velikonoční bábovka

Potřebujeme tyto suroviny:
500 g polohrubé mouky
30 g droždí
120 g cukru
1 šálek vlažného mléka
375 g másla
6 kandovaných třešní
nastrouhaná kůra z půlky citronu a pomeranče
5 vajec
150 g rozinek
250 g práškového cukru
1 lžíce citronové šťávy
špetka soli
4 lžíce horké vody
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Mouku prosijeme do mísy a uprostřed vytvoříme důlek.
Rozdrobíme do něj droždí, přimícháme trochu cukru, mléka a mouky, přikryjeme utěrkou a dejte na 20 minut vzejít.
Do vykynutého kvásku přidáme rozpuštěné máslo, cukr, sůl, vejce, citronovou a pomerančovou kůru a zaděláme těsto.
Přidáme oprané rozinky, těsto promícháme, vlijeme do formy a necháme kynout dalších 30 minut.
Bábovku pečeme v předehřáté troubě při 200°C asi 30 až 40 minut na spodní příčce trouby.
Upečenou bábovku necháme vychladnout ve formě a pak ji vyklopím.
Z citronové šťávy, vody a práškového cukru uděláme polevu, kterou bábovku potřeme a nakonec ozdobíme kandovanými třešněmi.
Velikonoční bábovka
Velikonoční bábovka