Kuchařské recepty pro každého

Vánoční štóla

Potřebujeme tyto suroviny:
500 g polohrubé mouky
40 g droždí
50 g moučkového cukru
půl čajové lžičky soli
1 dcl vlažné smetany
40 ml rumu
125 g másla
2 žloutky
125 g rozinek
125 g kandovaného nebo sušeného ovoce
50 g citronátu
150 g posekaných mandlí (může být směs mandlí a ořechů)
strouhaná kůra z půlky citronu
půlka vanilkového lusku
na špičku nože skořice
na špičku nože mletý muškátový květ
na špičku nože mletý kardamon (nebo muškátový oříšek)
na potření upečené štóly: 75 g másla + 100 g moučkového cukru
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Do mísy dáme mouku, uděláme v ní důlek, přidáme rozdrobené droždí, zalijeme trochou vlažné smetany, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek.
Zbytek smetany smícháme se žloutky, rumem, kořením (z vanilky vybereme jen střed - zrníčka, zbytek upotřebíme později), solí, cukrem, nastrouhanou kůrou a rozpuštěným vlažným tukem.
Vše spojíme a vypracujeme pevné těsto.
Necháme 1 hodinu kynout.
Potomn přidáme mandle, ovoce, rozinky a rukama vpracujeme do těsta.
Necháme znovu kynout 1 hodinu.
Z vykynutého těsta vyválíme obdélník, který přeložíme do středu tak, že na jednou stranu přeložíme třetinu těsta na stranou druhou zbývající dvě třetiny.
Uprostřed by měl vzniknou žlábek.
Přeložíme na plech vyložený papírem na pečení necháme ještě asi 20 - 30 minut kynout.
Dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 175 - 200°C asi 50 - 60 minut (začne-li štóla příliš hnědnout a uprostřed - po vpíchnutí špejlí - není hotová, přikryjeme ji alobalem.
Pokud je špejle suchá, máme upečeno).
Štólu přendáme na mřížku a seškrábeme připálené rozinky (jsou hořké).
Pak celou štólu potřeme rozpuštěným máslem a bohatě posypeme moučkovým cukrem.
Necháme úplně vychladnout a zabalíme.
Vánoční štóla
Vánoční štóla