Kuchařské recepty pro každého

Vánoční kapr na šalvěji

Potřebujeme tyto suroviny:
700 g kapra
300 g rýže
5 lžic másla
2 lžíce pražených mandlí
2 lžíce rozinek
2 lžíce citrónové šťávy
50 ml bílého vína
1 snítka čerstvé šalvěje nebo 1 lžíce sušené
sůl
mletý pepř
kari koření
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Šalvěj opereme a lístečky nakrájíme najemno.
Rozinky spaříme a potom namočíme asi na hodinu do bílého vína.
Kapra opatrně vykostíme, maso nakrájíme na kousky, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme, hustě posypeme bylinkami a v ledničce necháme asi 30 minut odležet.
Mezitím připravíme rýži - důkladně ji propláchneme a scedíme, poté krátce orestujeme na másle, osolíme, okořeníme kari kořením, zalijeme vodou a na mírném ohni dusíme asi 20 minut.
Rybí filety zvolna opečeme na obou stranách na polovině másla.
Až jsou hotové, přidáme do vypečené šťávy mandle a rozinky, prohřejeme.
Podáváme s kari rýží.
Vánoční kapr na šalvěji
Vánoční kapr na šalvěji