Kuchařské recepty pro každého

Vanilkový závin s jahodami

Potřebujeme tyto suroviny:
500 g listové těsta
1 vejce na potření
na náplň: 500 g jahod + 150 g mletých piškotů + 150 g cukru krupice + 1 lžíce rozpuštěného másla + 1 vanilkový lusk + 2 vejce + cukr moučka
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Náplň připravíme tak, že v misce smícháme mleté piškoty, cukr a zrníčka z vanilkového lusku.
Přidáme máslo a vejce a dobře promícháme, až směs připomíná drobenku.

Listové těsto rozdělíme na dvě stejné části, každou část vyválíme na tenký velký obdélník, rovnoměrně posypeme stejným množstvím náplně a jahodami a posypeme moučkovým cukrem.
Nezapomeňme nechat u všech stran 2 cm okraje, ty potřeme vejcem a těsto srolujeme do závinu.
Potřené okraje dobře přitiskneme, aby se dobře přilepily a nikde nebyla žádná díra (jinak náplň během pečení vytekla).
Oba záviny dáme na pečícím papírem vyložený plech, potřeme vejcem a pečeme v předehřáté troubě při 170°C asi 10 minut.
Pak teplotu snížíme na 150°C a pečeme ještě 20-30 minut (až bude povrch zlatavě hnědý).
Pak necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.
Vanilkový závin s jahodami
Vanilkový závin s jahodami