Kuchařské recepty pro každého

Valašské vdolky

Potřebujeme tyto suroviny:
500 g hrubé mouky
100 g másla
50 g cukru
1 vejce
0,25 l mléka
20 g droždí
špetka soli
citrónová kůra
150 g másla
rybízová zavařenina
1 smetana na šlehání
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Z droždí, lžičky mouky, lžičky cukru a trochy mléka zaděláme kvásek.
Pak utřeme do pěny cukr s máslem, vejcem a citrónovou kůrou, přidáme prosátou mouku, špetku soli a vykynutý kvásek, těsto propracujeme, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout.
Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněném vále na plát cca 0,5 cm silný a z něj vykrajujme větší kolečka, která necháme ještě chvíli kynout.
Pak rozehřejeme máslo, vložíme do něj vdolečky a do každého vdolečku uděláme důlek.
Smažíme nejprve pod pokličkou, po obrácení pokličku sundáme.
Po vychladnutí plníme do důlku zavařeninou a zdobíme šlehačkou.
Podle chuti můžeme dozdobit strouhaným tvarohem.
Valašské vdolky
Valašské vdolky