Kuchařské recepty pro každého

Uherská zelňačka

Potřebujeme tyto suroviny:
300 g paprikové klobásy
300 g kysaného zelí
4 brambory
2 lžíce sádla
1 cibule
2-3 lžíce polohrubé mouky
1 lžíce mleté papriky
trocha mletého nebo drceného kmínu
1 kostka masoxu nebo hovězího bujonu
2 stroužky česneku
sůl
pepř
200 ml zakysané smetany
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Cibuli oloupeme, nasekáme ji na drobné kostičky a osmahneme na rozehřátém sádle.
Přidáme překrájené kysané zelí i s lákem, osolíme, opepříme a okořeníme trochou kmínu.
Podušené zelí zalijeme vodou, přidáme kostku bujonu a mletou papriku.
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme je v osolené vodě v jiném hrnci.
K zelí dáme vařit klobásu nakrájenou na tenká kolečka a zahustíme moukou, kterou rozmícháme v trošce studené vody.
Do polévky vlijeme brambory i s vodou, ve které se vařily, a podle chuti přidáme buď sladkou nebo pálivou mletou papriku.
Nakonec polévku podle chuti přisolíme a opepříme, dochutíme česnekem a na talířích doplníme porce kopečkem zakysané smetany a zelenou petrželkou.
Uherská zelňačka