uherska-zelnacka
Uherská zelňačka

Uherská zelňačka


Potřebujeme tyto suroviny:
• 300 g paprikové klobásy
• 300 g kysaného zelí
• 4 brambory
• 2 lžíce sádla
• 1 cibule
• 2-3 lžíce polohrubé mouky
• 1 lžíce mleté papriky
• trocha mletého nebo drceného kmínu
• 1 kostka masoxu nebo hovězího bujonu
• 2 stroužky česneku
• sůl
• pepř
• 200 ml zakysané smetany
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Cibuli oloupeme, nasekáme ji na drobné kostičky a osmahneme na rozehřátém sádle.
Přidáme překrájené kysané zelí i s lákem, osolíme, opepříme a okořeníme trochou kmínu.
Podušené zelí zalijeme vodou, přidáme kostku bujonu a mletou papriku.
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme je v osolené vodě v jiném hrnci.
K zelí dáme vařit klobásu nakrájenou na tenká kolečka a zahustíme moukou, kterou rozmícháme v trošce studené vody.
Do polévky vlijeme brambory i s vodou, ve které se vařily, a podle chuti přidáme buď sladkou nebo pálivou mletou papriku.
Nakonec polévku podle chuti přisolíme a opepříme, dochutíme česnekem a na talířích doplníme porce kopečkem zakysané smetany a zelenou petrželkou.
zpět na seznam receptů