Kuchařské recepty pro každého

Trdelník

Potřebujeme tyto suroviny:
1 kg polohrubé mouky
250 g másla
20 g droždí
7 žloutků
2 bílky
mléko
100 g moučkového cukru
100 g sekaných vlašských ořechů
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
V hrnku připravíme kvásek z droždí, vlažného mléka a moučkového cukru.
Žloutky utřeme s máslem a polohrubou moukou, přidáme kvásek a vypracujeme husté těsto, které necháme cca 2 hodiny kynout.
Pak těsto zlehka rozválíme, nakrájíme na širší pásy, obtočíme vedle sebe na kulaté dřívko dlouhé cca 25 cm a necháme ještě podkysnúť.
Potom ho potřeme rozšlehanými bílky, posypeme nasekanými ořechy a v předehřáté troubě upečeme.
Upečený trdelník sundáme z dřívka a nakonec ho nahrubo obalíme v práškovém a vanilkovém cukru.
Trdelník
Trdelník