Kuchařské recepty pro každého

Transylvánské vrstvené zelí

Potřebujeme tyto suroviny:
1 kg kyselého nebo marinovaného zelí
1 kg vepřového
nakrájeného na kostky, 0,5 kg slaniny vcelku,1 hrnek rýže
1 velká nasekaná cibule
2 stroužky utřeného česneku
2 lžíce sladké papriky
0,5 kg polské nebo jiné klobásy na plátky pokrájené
0,5 l vývaru
1 1/2 hrnku zakysané šlehačky
2 dl mléka
sůl
pepř
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
elí propláchněte vodou, kyselé zelí nechte 10-20 minut stát ve vodě ať se sníží kyselost.
Vymačkejte z něj vodu a dejte stranou. Slaninu nakrájejte na kostky, na kůži nechte tak 0,5 cm zbytek a tu nakrájejte na větší proužky.
Opečte slaninu na pánvi, potom kostečky vyndejte. Rýži povařte asi 3 minuty, sceďte, propláchněte vodou a dejte stranou.
Maso osolte, opepřete a opečte na pánvi na tuku ze slaniny.
Pak vyndejte maso a přidejte do misky s opečenou slaninou, do tuku dejte osmahnout cibulku dozlatova, přidejte česnek, znovu osmahněte.
Sundejte s ohně, vmíchejte sladkou papriku a vše dejte do misky s masem a slaninou.
Na pánvi osmahněte klobásu, opět na tuku ze slaniny, pak dejte klobásu do misky s ostatními věcmi.
Do pánve vlijte polovinu vývaru, uveďte do varu a rozpusťte vše co je v pánvi přichyceno, pak vlijte také do mísy a vše řádně promíchejte.
Do zapékací mísy rozprostřete vrstvou zelí, pokryjte masovou směsí, na to dejte rýži a jako poslední vrstvu zase zelí.
Zalijte směsí mléka se zakysanou šlehačkou.
Na to položte proužky slaniny s kůží, posolte, popepřete.
Zapékejte nezakryté celkem asi 1 1/4 hodiny, po hodině zalijte zbytkem vývaru.
Podáváme s brambory nebo chlebem.
Transylvánské vrstvené zelí
Transylvánské vrstvené zelí