Kuchařské recepty pro každého

Telecí řízek s lehkým bramborovým salátem

Potřebujeme tyto suroviny:
4 plátky z telecí kýty (po 200 g)
600 g jarních brambor ve slupce
20 g hořčice
20 g kaparů
40 g nakládané okurky
1 cibule šalotka
2 vejce
hladká mouka a strouhanka na obalení
200 g přepuštěného másla
20 cl extra panenského olivového oleje
8 cl červeného vinného octa
20 g petrželky
sůl
nahrubo mletý pepř
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Brambory na salát uvaříme den dopředu.
Vychladlé a odleželé je pokrájíme na kolečka.
Kapary, šalotku, okurku a petržel nasekáme na hrubo a přidáme k bramborám.
Dochutíme hořčicí, octem, olivovým olejem, solí a čerstvě namletým černým pepřem.
Vše zlehka promícháme a dáme vychladit.
Přepuštěné máslo vyrobíme z toho klasického tak, že z něj necháme odpařit vodu.
Máslo vložíme do tlustostěnné pánve či kastrolu a na mírném plameni necháme bez míchání zvolna rozpustit.
Z povrchu sbíráme pěnu, dokud se nepřestane tvořit a v nádobě nezbude jen zlatavě zbarvená tekutina (asi 10 minut).
Plátek masa rozklepeme asi na čtyřmilimetrovou výšku, obalíme v mouce, vejci a strouhance a na přepuštěném másle pomalu smažíme dozlatova.
Telecí řízek s lehkým bramborovým salátem
Telecí řízek s lehkým bramborovým salátem