Kuchařské recepty pro každého

Svíčková na smetaně II

Potřebujeme tyto suroviny:
1 kg zadního hovězího masa
slanina bez kůže
olej
100 g cibule
250 g kořenové zeleniny
cukr
0,75 l vody
50 g másla
150 g hladké mouky
500 g 12% smetany
citrón
ocet
sůl
celý pepř
celé nové koření
bobkový list
tymián
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Maso protkneme slaninou a osolíme.
Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, mírně osmahneme na tuku, přidáme maso, krátce opečeme, pak podlijeme trochou vody, přidáme rozmačkaný pepř, nové koření, bobkový list a tymián a citrón nakrájený na plátky, lehce zastříkneme octem, přikryjeme poklicí a pečeme v troubě pod poklicí doměkka.
Během pečení maso obracíme, přeléváme šťávou a podle potřeby podléváme vodou.
Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou připravenou z másla a mouky, rozředíme vodou, rozšleháme a zvolna vaříme za občasného míchání nejméně 20 minut.
Během varu přidáme smetanu.
Omáčku procedíme, dochutíme solí, octem a cukrem a ještě krátce povaříme.
Svíčkovou na smetaně podáváme s houskovými knedlíky.
Svíčková na smetaně II
Svíčková na smetaně II