Kuchařské recepty pro každého

Sváteční hrachová polévka

Potřebujeme tyto suroviny:
250 g zeleného (nebo žlutého) loupaného hrachu
drůbeží vývar
200 ml 33% smetany ke šlehání
3 stroužky česneku
sůl
mletý bílý pepř
majoránka
4 plátky anglické slaniny
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Hrách propláchneme, zalijeme vodou a necháme alespoň hodinu, ale lépe ale přes noc máčet.
V téže vodě jej uvaříme úplně doměkka.
Pak osolíme, rozmixujeme, dáme zpátky na plotnu a necháme přejít varem (podle potřeby přilijeme vývar).
Přidáme smetanu, rozetřený česnek, sůl a pepř a ještě mírně povaříme.
Při podávání porce polévky ozdobíme plátkem vyškvařené slaniny a rozemnutou majoránkou a podáváme s chlebovými krutony.
Sváteční hrachová polévka