Kuchařské recepty pro každého

Šumavská kulajda se zastřenými vejci

Potřebujeme tyto suroviny:
300 g brambor
30 g sušených hub
200 ml smetany ke šlehání
4 vejce
800 ml vody
1 snítka čerstvého kopru (nebo 2 lžíce sterilovaného)
5–7 lžic jíšky
50 g másla
sůl
kmín
bílý pepř
ocet
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Sušené houby předem namočíme - nejlépe přes noc.
Brambory očistíme a nakrájíme na hrubé kostky, zalijeme vodou, přidáme namočené houby včetně vody, ve které byly namočené, osolíme, opepříme, přidáme kmín a vaříme, až jsou houby a brambory měkké (cca 15–20 minut).
Pak zalijeme smetanou, zahustíme jíškou, ochutíme octem, zjemníme máslem a přidáme pokrájený kopr.
Do lehce osolené a okyselené, mírně vroucí vody vkládáme v naběračce rozklepnutá vejce a zavaříme tak, aby žloutek zůstal měkký a obalený vařeným bílkem.
Po 4–5 minutách varu vejce vyjmeme a vložíme do studené vody, aby se zatáhla.
Při podávání dáme do každé porce polévky jedno zastřené vejce.
Šumavská kulajda se zastřenými vejci