sumavska-kulajda-se-zastrenymi-vejci
Šumavská kulajda se zastřenými vejci

Šumavská kulajda se zastřenými vejci


Potřebujeme tyto suroviny:
• 300 g brambor
• 30 g sušených hub
• 200 ml smetany ke šlehání
• 4 vejce
• 800 ml vody
• 1 snítka čerstvého kopru (nebo 2 lžíce sterilovaného)
• 5–7 lžic jíšky
• 50 g másla
• sůl
• kmín
• bílý pepř
• ocet
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Sušené houby předem namočíme - nejlépe přes noc.
Brambory očistíme a nakrájíme na hrubé kostky, zalijeme vodou, přidáme namočené houby včetně vody, ve které byly namočené, osolíme, opepříme, přidáme kmín a vaříme, až jsou houby a brambory měkké (cca 15–20 minut).
Pak zalijeme smetanou, zahustíme jíškou, ochutíme octem, zjemníme máslem a přidáme pokrájený kopr.
Do lehce osolené a okyselené, mírně vroucí vody vkládáme v naběračce rozklepnutá vejce a zavaříme tak, aby žloutek zůstal měkký a obalený vařeným bílkem.
Po 4–5 minutách varu vejce vyjmeme a vložíme do studené vody, aby se zatáhla.
Při podávání dáme do každé porce polévky jedno zastřené vejce.
zpět na seznam receptů