Kuchařské recepty pro každého

Střítežské zelí

Potřebujeme tyto suroviny:
500 g rýže
500 g libového bůčku
500 g kysaného zelí
2 ks cibule
1 lžíce oleje
50 g tvrdého strouhaného sýra
4 lžíce zakysané smetany
sůl
2 lžíce nasekané petrželové natě na ozdobení
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Rýži přebereme, propláchneme a uvaříme v osolené vodě do měkka.
Uvařenou rýži necháme vychladnout.
Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a na rozpáleném oleji orestujeme.
Přidáme nakrájený bůček a osmahneme.
Podle potřeby osolíme.
Zapékací misku vymažememe tukem a klademe do ní střídavě vrstvu zelí, vařené rýže a směsi bůčku.
Takto postupujeme do spotřebování všech surovin.
Povrch posypeme polovinou nastrouhaného sýra a zapečeme v předehřáté troubě při 180°C (asi 30 minut).
Při podávání porce střítežského zelí posypeme zbylým sýrem, zalijeme podle chuti zakysanou smetanou a ozdobíme petrželkou.
Střítežské zelí
Střítežské zelí