Kuchařské recepty pro každého

Šťouchaná buchta

Potřebujeme tyto suroviny:
35 dkg polohrubé mouky
20 dkg cukru
1 prášek do pečiva
12 dkg rozpuštěné Hery
2 vejce
2 lžíce oleje
200 ml mléka
špetka soli
na polevu: 18 dkg Hery + 4 lžíce rumu + 3 lžíce horké vody + 20 dkg práškového cukru + 4 dkg kakaa
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl, přidáme mléko, Heru, vejce a olej a promícháme.
Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme v předehřáté troubě na 180°C do růžova (asi 10-15 minut).
Polevu připravíme tak, že máslo, rum a vodu rozpustíme a přidáme cukr smíchaný s kakaem.
Vaříme, až se vše spojí směs začne trochu houstnout.
Až je buchta upečená, druhým koncem vařečky našťoucháme po celé buchtě dírky, do kterých nalijeme teplou polevu - lijeme postupně od prostředka, aby se poleva dostala do všech dírek.
Necháme ztuhnout a pak můžeme podávat.
Šťouchaná buchta
Šťouchaná buchta