Kuchařské recepty pro každého

Štika na rajčatech

Potřebujeme tyto suroviny:
600 g filé z mořské štiky
425 ml sterilovaných žampionů
5 lžic oleje
200 g dlouhozrnné rýže
800 ml zeleninového vývaru
4 lžíce hladké mouky
1 plechovka (800 ml) rajčat
svazek zelené petrželky
4 sladkokyselé okurky
citronová šťáva
sůl
bílý mletý pepř
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Na dvou lžících oleje podusíme na čtvrtky nakrájené žampiony, pak přisypeme vypranou rýži, za občasného promíchání osmahneme, zalijeme vývarem a přikryté vaříme na mírném plameni asi 20 minut.
Filé opláchneme, osušíme, nakrájíme na menší kousky, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, obalíme v mouce a smažíme asi 6 minut na oleji.
Rybu vyjmeme a přendáme na teplé místo.
Oloupaná rajčata necháme okapat, přidáme je do vypečené šťávy a povaříme.
Petrželku nasekáme najemno, okurky nakrájíme na tenké plátky a společně s petrželkou dáme do omáčky.
Podle chuti osolíme, opepříme.
Rybu podáváme na předehřátém talíři s rýží, přelijeme omáčkou a ozdobíme zelenou petrželkou.
Štika na rajčatech
Štika na rajčatech