Kuchařské recepty pro každého

Staročeský velikonoční bochánek

Potřebujeme tyto suroviny:
50 dkg polohrubé mouky
12 dkg másla
12 dkg jemného krystalového cukru
2–3 žloutky
30 g kvasnic
1 lžička soli
2,5 dcl mléka
hrst hrozinek
1 lžíce oloupaných vlašských ořechů
1 lžíce oloupaných a spařených mandlí
1 sáček vanilkového cukru
2 lžičky rumu
1 vejce na potření
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Z části vlažného mléka, lžičky cukru a kvasnic připravíme kvásek, který necháme v teple vzejít. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny, postupně přidáváme rum, vanilkový cukr, sůl, vykynutý kvásek a zbytek mléka.
Do této směsi postupně vmícháme mouku a hrozinky s nahrubo nakrájenými ořechy i mandlemi (část mandlí dáme stranou na posypání hotového bochánku).
Těsto dobře vymícháme, přendáme na pomoučený vál a rukama ještě propracujeme v hladkou tužší a poddajnou hmotu.
Zakryjeme utěrkou a na teplejším místě necháme kynout.
Z vykynutého těsta uděláme 2 bochánky, do nichž nahoře uprostřed ostrým nožem uděláme 2 malé zářezy přes sebe (velké by mohly zapříčinit rozpad bochánku).
Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbytkem plátků mandlí a dáme do středně vyhřáté trouby.
Po půlhodině pečení zmírníme teplotu a svrchu zakryjeme bochánky papírem na pečení nebo alobalem, aby moc netmavly.
Po upečení pocukrujeme.
Jestli je těsto upečené, zkontrolujeme delší špejlí, kterou vpíchneme doprostřed bochánku, a pokud je po vytažení hladká a nelepí, je bochánek spravně upečený.
Staročeský velikonoční bochánek
Staročeský velikonoční bochánek