Kuchařské recepty pro každého

Staročeský medovník

Potřebujeme tyto suroviny:
100 g másla
150 g krupicového cukru
5 lžic medu
2 lžíce polotučného mléka
1 vejce
1 lžička jedlé sody
450 g hladké mouky
na krém: 200 ml polotučného mléka
3 vrchovaté lžíce hladké mouky
200 g másla
150 g krupicového cukru
1 žloutek
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Všechny přísady až na mouku smícháme v míse.
Tu posadíme na hrnec, ve kterém se vaří voda, a vše pomocí metličky šleháme v páře.
Měli bychom získat směs malinko řidší konzistence, než je majonéza.
Pak vsypeme prosátou mouku a vypracujeme těsto.
Rozdělíme je na 4 díly a zabalíme do fólie na potraviny nebo je vložíme do mikrotenových sáčků, aby neoschlo.
Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzdušnou na 160°C stupňů).
Z dílů těsta vyválíme na pečicím papíru tenké pláty, které můžeme pro úhlednost vykrojit pokličkou, nebo si na papíru předkreslíme kruh o průměru cca 20 cm.
Klademe je na plech a krátce, asi 3 minuty, pečeme do růžovozlaté barvy.
Vyjmeme z trouby, sejmeme z papíru a spojujeme krémem.
Krém připravíme následovně: Do kastrůlku vlijeme mléko, přisypeme mouku a směs uvedeme do varu.
Za stálého míchání takzvaně odpalujeme.
Vypneme sporák a hmotu promícháváme do vychladnutí, respektive do pokojové teploty.
Pak zatřeme máslo (které musí být rovněž pokojové teploty, jinak by se krém srazil), cukr a žloutek.
Jednotlivé pláty těsta spojujeme krémem a vrstvíme medovník.
Ozdobíme popraškem cukru, ořechy nebo třeba a sezonním ovocem
Staročeský medovník
Staročeský medovník