Kuchařské recepty pro každého

Staročeský hovězí jazyk

Potřebujeme tyto suroviny:
800 g hovězího jazyka
200 g kořenové zeleniny
30 g medu
3 hřebíčky
5 zrnek pepře
5 zrnek nového koření
půl lžičky zázvoru
1 houska
300 ml smetany
4 žloutky
300 g křenu
40 g loupaných mandlí
sůl
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Kořenovou zeleninu nastrouháme a jazyk očistíme.
To dáme do hrnce s vodou a spolu s medem, hřebíčkem, pepřem, solí a zázvorem vaříme, dokud jazyk nezměkne.
Potom jej vyndáme a do vývaru přidáme nakrájenou housku.
Jakmile houska změkne, vývar propasírujeme, prohřejeme, přidáme smetanu s rozmíchanými žloutky, promícháme a odstavíme.
Teplý jazyk oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
Přelijeme omáčkou, posypeme nastrouhaným křenem s mandlemi a podáváme s houskovým knedlíkem.
Staročeský hovězí jazyk
Staročeský hovězí jazyk