Kuchařské recepty pro každého

Staročeské zázvorky

Potřebujeme tyto suroviny:
500 g hrubé mouky
500 g hladké mouky
400 g práškového cukru
6 celých menších vajec
35 g mletého zázvoru
20 g pekařské droždí
4 polévkové lžíce rozpuštěného másla
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Vejce, cukr a mletý zázvor našleháme do pěny.
Po lžicích přiléváme vychladlé, ale tekuté máslo, pak postupně přisypeme mouku smíchanou s droždím, vypracujeme těsto a necháme nejméně 30 minut odpočinout.
Pak z těsta vyválíme placku, ze které vykrajujeme typické zázvorkové tvary.
Syrové zázvorky dáme na pečící papír a necháme uschnout asi 8 až 10 hodin.
Potom vyložíme pečící plechy papírem a rozložíme zázvorky tak, abychom horní stranu zázvorek položili opačně (jinak cukroví neudrží tvar a rozteče se).
Pečeme velmi pomalu v mírně vyhřáté troubě (170°C) do nažloutlé barvy dětských piškotů.
Po vychladnutí uložíme do dózy a necháme změknout.
Uložíme v chladu.
Trvanlivost zázvorek je neomezená a proto se pečou mezi prvními.
Staročeské zázvorky
Staročeské zázvorky