Kuchařské recepty pro každého

Staročeské mrkvance (mrkvánky)

Potřebujeme tyto suroviny:
0,5 kg polohrubé mouky
20 dkg mrkve
2 dkg droždí
1 vejce
1 lžíce másla
2 lžíce cukru
mléko
sůl
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Mrkev jemně nastrouháme, zalijeme trochou vody, přidáme máslo a podusíme doměkka.
Z poloviny hrnku mléka, droždí a lžičky cukru uděláme kvásek. Do mouky přidáme cukr, špetku soli, kvásek a prolisovanou mrkev s máslem, vejce a vlahé mléko a zaděláme těsto.
Po vykynutí z něj uděláme malé vdolečky, upečeme a potřeme povidly (marmeládou) a posypeme nastrouhaným tvarohem.
Staročeské mrkvance (mrkvánky)
Staročeské mrkvance (mrkvánky)