Kuchařské recepty pro každého

Staročeské lívance

Potřebujeme tyto suroviny:
1 l mléka
600 g polohrubé mouky
4 vejce
2 lžíce moučkového cukru
40 g čerstvého droždí
špetka soli
olej na smažení
na náplň: povidla + tvrdý tvaroh
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Trochu mléka ohřejeme, vmícháme cukr, přidáme rozdrobené droždí, přikryjeme a necháme vzejít.
Zbylé mléko nalijeme do mísy, osolíme, přidáme celá vejce a metličkou rozšleháme.
Pak přidáme kvásek, mouku, vypracujeme hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme nakynout (45-60 minut).
Z nakynutého těsta smažíme na pánvi potřené olejem lívance.
Staročeské lívance podáváme namazané například povidly a posypané nastrouhaným tvarohem.
Staročeské lívance
Staročeské lívance