• 400 g kysaného zelí
• 3 brambory
• 200 g pikantní klobásy
• 1 cibule
• 1 lžíce sádla
• 1 lžíce hladké mouky
• 4 lžičky zakysané smetany
• 3 lžíce oleje
• 2 lžičky mleté sladké papriky
• sůl
• mletý pepř
• petrželka
• 1,25 l vody
Cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme na oleji, přidáme mletou papriku, promícháme, přidáme pokrájené kysané zelí, zalijeme vodou a vaříme.
Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostičky a přidáme do polévky.
Sádlo rozehřejeme, zaprášíme moukou, za stálého míchání připravíme jíšku a necháme vychladnout.
Pak přidáme do polévky, řádně promícháme a vaříme asi 20 minut.
Nakonec přidáme klobásu nakrájenou na kolečka a dochutíme solí a pepřem.
Jednotlivé porce staročeské zelňačky ozdobíme trochou zakysané smetany a posypeme nasekanou petrželkou.