Kuchařské recepty pro každého

Staročeská zelňačka s klobásou

Potřebujeme tyto suroviny:
400 g kysaného zelí
3 brambory
200 g pikantní klobásy
1 cibule
1 lžíce sádla
1 lžíce hladké mouky
4 lžičky zakysané smetany
3 lžíce oleje
2 lžičky mleté sladké papriky
sůl
mletý pepř
petrželka
1,25 l vody
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme na oleji, přidáme mletou papriku, promícháme, přidáme pokrájené kysané zelí, zalijeme vodou a vaříme.
Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostičky a přidáme do polévky.
Sádlo rozehřejeme, zaprášíme moukou, za stálého míchání připravíme jíšku a necháme vychladnout.
Pak přidáme do polévky, řádně promícháme a vaříme asi 20 minut.
Nakonec přidáme klobásu nakrájenou na kolečka a dochutíme solí a pepřem.
Jednotlivé porce staročeské zelňačky ozdobíme trochou zakysané smetany a posypeme nasekanou petrželkou.
Staročeská zelňačka s klobásou