Kuchařské recepty pro každého

Staročeská vánočka

Potřebujeme tyto suroviny:
1 kg polohrubé mouky
220 g tuku
220 g cukru
4 žloutky
60 - 80 g droždí
půllitr mléka
citrónová kůra
vanilka
40 g rozinek
70 g mandlí
sůl
půlka vejce na potření
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Do části vlažného mléka s malým množstvím cukru a mouky rozdrobíme droždí.
V míse utřeme změklý tuk s cukrem a žloutky, mouku se solí prosejeme k utřenému tuku se žloutky a část si necháme na vypracování těsta na válu.
Přilijeme kvásek, mléko se solí a nejdříve vařečkou vymícháme těsto.
Pak těsto přeložíme na vál a vypracujeme rukama, až se nechytá válu.
Nakonec do něho přidáme rozinky a nakrájené mandle, těsto dáme zpět do mísy, poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a necháme v teple kynout.
Až je těsta dvakrát tolik, vyklopíme je na vál a začneme plést vánočku: vykynuté těsto rozdělíme na devět dílů.
Ze čtyř největších upleteme čtyřpramenný cop.
Pleteme od středu k jednomu konci a pak k druhému.
Vánočku přeložíme na plech na pomaštěný papír.
Střed copu rukou prohloubíme a peroutkou navlhčíme.
Druhý cop splétáme ze tří pramenů a položíme jej do prohloubeného copu čtyřpramenného.
Také jej středem prohloubíme a navlhčíme a nakonec na něj umístíme dva zbylé stočené prameny, které na koncích vánočky podhrneme pod spodní díl.
Patra vždy trochu promáčkneme a jednotlivá patra prosypeme kousky mandlí.
Takto připravenou vánočku necháme ještě dobře vykynout, pak ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi nakrájenými na nudličky.
Do středu vrchního copu na dvou místech opatrně vpíchneme špejle, aby se vrchní cop na vánočce nesesunul, a dáme do předehřáté trouby.
Po krátkém zapečení teplotu snížíme a pečeme, až bude vánočka hotová.
Staročeská vánočka
Staročeská vánočka