Kuchařské recepty pro každého

Staročeská švestková povidla

Potřebujeme tyto suroviny:
1 kg švestek
400 g cukru krupice
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Švestky vypeckujeme, nakrájíme na kousky, zasypeme cukrem, řádně promícháme, přiklopíme pokličkou (ale necháme švestkám přístup vzduchu) a necháme uležet přes noc.
Druhý den přelijeme švestky do hrnce a zprudka vaříme jednu hodinu (průběžně mícháme).
Druhou hodinu necháme povidla jen probublávat na mírném ohni, dokud nezkašovatí (správnou konzistenci poznáme podle toho, že povidla ani netečou ani nejsou jako "malta").
Poté přelijeme povidla do čistých zavařovacích lahví (se závitem), řádně uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout do druhého dne.
Staročeská švestková povidla
Staročeská švestková povidla