Kuchařské recepty pro každého

Staročeská pečená kachna

Potřebujeme tyto suroviny:
1 kachna
0,5 l červeného stolního vína
5 zrnek černého pepře
5 zrnek nového koření
2 bobkové listy
2 hřebíčky
špetka tymiánu a zázvoru
50 g slaniny
2 lžíce másla
2 větší cibule
50 g strouhaného chleba
50 g perníku
citrónová šťáva
1 lžíce rybízové zavařeniny
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Koření svaříme v troše vody, přidáme všechno víno, ale už nevaříme, a necháme vychladnout.
Kachnu očistíme, rozdělíme na porce, přelijeme připravenou marinádou a necháme ji v chladnu nejméně den uležet.
Druhý den rozškvaříme slaninu nakrájenou na nudličky, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a zpěníme.
Pak přidáme kousky marinované kachny, podlijeme malou částí přecezené marinády, přikryjeme pokličkou a pečeme v troubě do měkka.
Upečené porce kachny vyjmeme, do výpeku přidáme další část marinády, zahustíme nastrouhaným chlebem a perníkem, dochutíme zavařeninou a citrónovou šťávou a promícháme.
Nakonec vrátíme zpět porce kachny a společně prohřejeme.
Podáváme s kynutým knedlíkem.
Staročeská pečená kachna
Staročeská pečená kachna