Kuchařské recepty pro každého

Staročeská paštika s játry

Potřebujeme tyto suroviny:
400 g telecího masa
400 g vepřového masa z kýty
tenké plátky slaniny
30 g másla
50 g cibulky na kolečka nakrájená
50 g mrkve na kolečka nakrájená
čtvrt lžičky bílého pepře
200 g telecích nebo drůbežích jater
1 sardelka
3 lžíce sherry (nebo rumu)
1 kousek lanýže
trocha paštikového koření
15 nasekaných zelených pistácií
sůl
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Ciubli a mrkev osmahneme, přidáme vepřové a telecí maso osolíme, opepříme a dusíme do měkka.
Pak maso necháme vychladnout, dvakrát umeleme na masovém strojku, přimícháme utřené sardele, sherry, na nudličky nakrájené lanýže, na špičku nože paštikového koření, pistácie, sůl podle potřeby a podle potřeby přecezenou šťávu z dušeného masa, aby vznikla vláčná hmota.
Játra zbavíme blan, nakrájíme na tenké plátky, které protáhneme lanýži a slaninou.
Podlouhlou formu vyložíme slaninou a plníme ji střídavě směsí a nakrájenými játry.
Nahoře musí být směs, kterou zakryjeme slaninovými plátky, ovážeme navlhčeným pergamenem nebo pečícím papírem, vložíme do vodní lázně (voda musí sahat do poloviny nádoby s paštikou) a vše vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C, kde paštiku pečeme asi 2 hodiny.
Po upečení slijeme šťávu a necháme paštiku v chladničce do druhého dne.
Potom ji vyklopíme na servírovací mísu, nakrájíme na plátky a ozdobíme zelenou petrželkou.
Staročeská paštika s játry
Staročeská paštika s játry