Kuchařské recepty pro každého

Staročeská husa s chlupatými knedlíky

Potřebujeme tyto suroviny:
1 husa
sůl
kmín
3 velká jablka
2 lžíce třtinového cukru
na zelí: 1 malá hlávka červeného zelí + 2 lžíce tuku z výpeku + 50 g slaniny + 1 jablko + hrst rozinek + 50 g mandlí + 50 g cukru + 50 ml octa + sůl
na chlupaté knedlíky: 1 kg oloupaných brambor + 300 g hrubé mouky + 2 vejce + sůl + tuk z výpeku
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Odřízneme křídla a přebytočnou kůži u krku, husu ze všech stran osolíme a přidáme trochu celého kmínu.
Z jablek odstraníme jádra, rozkrájíme, promícháme s cukrem a rozinkami, vložíme do vnitřku husy a otvor zašijeme.
Husu dáme do pekáče, podlijeme trochou vody a přikryté pečeme 2 až 3 hodiny.
Až je maso měkké, odkryjeme a dopečeme do zlatova.
Přebytočný výpek odebereme a uchováme.
Červené zelí nastrouháme na tenké nudle, dáme do hrnce, podlijeme vodou a dusíme do měkka.
Nakonec přidáme na kostky nakrájenou roztavenou slaninu, spařené rozinky, sekané, spařené a oloupané mandle a na másle prohřáté kostky oloupaných jablek.
Dochutíme solí, cukrem a octem.
Brambory nastrouháme najemno a necháme chvíli odstát.
Potom slijeme vodu, přidáme vejce, sůl a mouku a zpracujeme v těsto.
Pomocí lžíce a dlaně tvarujeme jako velké halušky a vaříme asi 10 minut ve vroucí osolené vodě.
Hotové uvařené knedlíky mírně propláchneme ve studené vodě.
Staročeská husa s chlupatými knedlíky
Staročeská husa s chlupatými knedlíky