Kuchařské recepty pro každého

Staročeská husa

Potřebujeme tyto suroviny:
1 husa
kmín
sůl
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Husu očistíme a den předem dobře posolíme.
Než ji dáme péci, posypeme ji kmínem.
Na pekáč ji dáme zády nahoru a něčím podložíme, aby se nepřipekla a na ohni ji ovaříme z obou stran.
Je-li tučná, sbíráme tuk ze šťávy opatrně sběračkou - sebraný tuk můžeme vyvařit na husí sádlo.
Pak dáme husu do trouby a za stálého polévání ji pečeme.
Je-li třeba, opět sbíráme z povrchu tuk.
Když husa zčervená, obrátíme ji, propícháme na prsou, pod křídly a kolem stehen a pečeme dočervena.
Pak slijeme z pekáče všechnu šťávu a husu necháme dopéci bez ní - bude mít křehkou a křupavou kůrku.
Nejlépe chutná se zelím a houskovými knedlíky.
Staročeská husa
Staročeská husa