Kuchařské recepty pro každého

Staročeská dršťková polévka

Potřebujeme tyto suroviny:
0,5 kg hovězích dršťek
0,5 kg vepřových žaludků
2 morkové kosti
300 g kořenové zeleniny
česnek
sádlo
sůl
pepř
mletá sladká paprika
majoránka
hladká mouka
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Žaludky a drštky očistíme, dáme do vody, necháme přejít varem, slijeme, znovu očistíme a dáme vařit do osolené vody společně s morkovými kostmi.
Nastrouhanou kořenovou zeleninu orestujeme na lžíci sádla.
Až jsou dršťky téměř měkké, vyndáme je, necháme vychladnout, nakrájíme na nudličky a vložíme zpět do vývaru.
Přidáme orestovanou zeleninu a utřený česnek a osolíme a opepříme.
Na další lžíci sádla velmi krátce zpěníme sladkou papriku, pak ji zasypeme moukou a uděláme jíšku.
Jíškou zahustíme polévku a ještě chvíli povaříme.
Nakonec přidáme do polévky trochu majoránky a už nevaříme.
Staročeská dršťková polévka