Kuchařské recepty pro každého

Staročeská bílá zelňačka s klobásou

Potřebujeme tyto suroviny:
400 g moravské klobásy
400 g kysaného zelí
280 g očištěných brambor
0,5 g kmínu
100 g másla
120 g hladké mouky
250 ml mléka
100 g zakysané smetany
10 g soli
10 g zelené petrželky
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Kysané zelí nakrájíme, zalijeme vodou a vaříme do poloměka.
Očištěné a opláchnuté brambory nakrájíme na drobné kostičky přidáme sůl a kmín a vaříme do měkka.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zamícháme ji do předvařeného zelí a společně povaříme.
Pak přidáme vařené brambory, opečenou nakrájenou klobásu, zalijeme mlékem a ještě povaříme.
Nakonec do hotové polévky vmícháme zakysanou smetanu a dochutíme.
Při podávání zdobíme jemně nasekanou zelenou petrželkou.
Staročeská bílá zelňačka s klobásou