Kuchařské recepty pro každého

Srnčí pečeně

Potřebujeme tyto suroviny:
srnčí hřbet
150 g anglické slaniny nakrájené na tenké plátky
150 g čerstvých hub
150 g karotky
150 g celeru
sůl
snítka tymiánu
snítka saturejky
několik zrnek celého pepře
několik zrnek jalovčinek
cca 150 ml červeného vína
50 g kompotovaných jeřabin
100 ml vývaru z bujónové kostky
citrón
20 g škrobové moučky
4 zralé pevné hrušky
pískový cukr
brusinkový džem
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Maso vykostíme, osolíme a vložíme jej do pekáče.
Jeden plátek slaniny odložíme, zbylými plátky slaniny hřbet překryjeme, poklademe opláchnutými snítky bylinek, přidáme koření, kosti z hřbetu, podlijeme vínem, přikryjeme a pečeme 30 minut.
Houby očistíme, nakrájíme.
Zbylý plátek slaniny nakrájíme nadrobno.
Zeleninu opláchneme a nakrájíme nadrobno.
Pekáč odkryjeme, k masu přidáme houby, zeleninu, jeřabiny, podle potřeby dolijeme vínem nebo vývarem, pekáč přikryjeme a znovu pečeme asi 20 minut.
Cukr zalijeme vodou a povaříme.
Hrušky oloupeme, vykrájíme, vložíme do cukrového nálevu a krátce je podusíme.
Měkké maso z pekáče vyjmeme a přikryjeme.
Výpek s houbami a zeleninou protlačíme cedníkem nebo rozmixujeme, dolijeme vývarem, popř.
zahustíme v trošce studeného vývaru promíchaného se škrobovou moučkou a krátce povaříme.
Dosolíme, dochutíme cukrovým nálevem a citrónovou šťávou.
Hřbet nakrájíme a upravíme na zahřátou mísu.
Obložíme hruškami naplněnými brusinkovým nebo rybízovým džemem a plátky citrónu.
Podáváme s houskovými knedlíky, noky nebo těstovinami.
Omáčku servírujeme zvlášť.
Srnčí pečeně
Srnčí pečeně