Kuchařské recepty pro každého

Špenátové omelety

Potřebujeme tyto suroviny:
250 ml mléka
250 ml hladké mouky
půl lžičky kypřicího prášku
750 g listového špenátu
1 pórek bez zelené části
2 lžíce oleje
100 ml vývaru
sůl
pepř
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
200 g ovčího sýra
125 ml minerálkym
10 lžic přepuštěného másla
5 lžic nastrouhaného parmezánu
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Ze 4 lžic másla, mouky, mléka, špetky soli a prášku do pečiva vypracujeme hladké lívancové těsto a necháme chvíli odležet.
Špenát propereme pod tekoucí vodou a necháme okapat.
Na rozehřátém oleji orestujeme najemno nakrájený pórek, přidáme natrhaný špenát, podlijeme vývarem a krátce podusíme.
Pak osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku.
Podušený špenát necháme okapat na sítku.
Těsto rozředíme minerálkou a promícháme.
Ve velké pánvi rozehřejeme máslo a z těsta postupně usmažíme přibližně 5 omelet a necháme je vychladnout.
Pak na ně rozdělíme špenát a rozdrobený ovčí sýr, srolujeme, dáme do vymazanéého pekáčku, posypeme nastrouhaným parmezánem a zapečeme v troubě 15–20 minut při 225°C.
Špenátové omelety
Špenátové omelety