Kuchařské recepty pro každého

Špenátová polévka

Potřebujeme tyto suroviny:
200g špenátového protlaku
1 cibuli
30g másla
2 středně velké brambory
1 větší mrkev
1 lžičku polévkového koření
700ml hovězího vývaru (může být i z kostky)
sůl
mletý bílý pepř
muškátový květ
100ml smetany
1 vejce uvařené natvrdo
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Špenátový protlak necháme povolit.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Pak ji orestujeme na másle, přidáme špenátový protlak a zalijeme jej vlažným vývarem.
Přivedeme k varu, promícháme a při mírné teplotě vaříme zhruba 15minut. Brambory i mrkev oškrábeme, omyjeme, nakrájíme, dáme do vody a přivedeme k varu.
Přidáme polévkové koření a uvaříme doměkka (asi ¼ hodiny).
Zeleninu scedíme.
Polévkový základ ochutíme solí a kořením, vmícháme do něj smetanu a ještě 5 minut při mírné teplotě povaříme.
Potom polévku sejmeme z plotýnky a vložíme do ní uvařenou zeleninu.
Vejce oloupeme a nakrájíme.
Polévku rozdělíme do talířů nebo misek.
Do každé porce vložíme plátky vejce.
Špenátová polévka