Kuchařské recepty pro každého

Smetanový rýžový nákyp s houbami

Potřebujeme tyto suroviny:
250 g hub
150 g rýže
400 g rajčat
2 papriky
3 vejce
80 g balkánského sýra
sůl
mletý kmín
pepř
1 lžíce citronové šťávy
4 stroužky česneku
200 ml smetany
máslo
strouhanka
olej
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Rýži uvaříme v osolené vodě.
Papriky a houby nakrájíme na proužky, přidáme sůl, kmín, pepř a podusíme na oleji.
Česnek nasekáme nadrobno.
Rajčata oloupeme a nakrájíme na kolečka.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, žloutky rozšleháme se smetanou a vmícháme do nich rozdrobený balkánský sýr.
Uvařenou rýži promícháme se žloutkovou směsí, pak přidáme zeleninu, houby a česnek, lehce promícháme a nakonec vmícháme sníh.
Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, naplníme směsí, nahoru ještě poklademe vločky másla a zapékáme v troubě asi 40 minut při 180°C.
Smetanový rýžový nákyp s houbami
Smetanový rýžový nákyp s houbami