Kuchařské recepty pro každého

Slovácká svatební svíčková

Potřebujeme tyto suroviny:
1 kg hovězího zadního masa
100 g slaniny
100 mrkve
50 g petržele
50 g celeru
200 g cibule
100 g citrónu
0,5 dcl octa
1 dl bílého vina
50 g cukru
2 dl mléka
2,5 dcl 33% smetany
100 g hladké mouky
sůl
celý pepř
nové koření
tymián
hořčice
kousek másla
100 g tuku
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Maso osolíme, potřeme hořčicí a dáme přes oc uležet do kamenného hrnce.
Druhý den svaříme vodu s polovinou množství cibule nakrájené na kolečka, kořením, 2-3 plátky citrónu a octem, necháme vychladnout, přelijeme na maso do hrnce, dobře uzavřeme a necháme uležet alespoň týden v chladu.
Po uplynutí této doby nakrájíme očištěnou zeleninu na plátky (1 mrkev si odložíme) a zbylou krájenou cibuli osmahneme na polovině množství tuku, přidáme trochu cukru, lžičku hořčice a osmažíme.
Maso prošpikujeme 2/3 množství slaniny, opečeme na zelenině, zalijeme nálevem, přivedeme k varu a dusíme pod poklicí v troubě.
Během dušení maso obracíme a podléváme nálevem.
Měkké maso vyjmeme, do mléka a smetany nasypeme hladkou mouku, zakvedláme a vlijeme do vroucí šťávy.
Necháme nejméně půl hodiny vařit a podle potřeby dochutíme vínem, solí a cukrem.
Zbytek slaniny nakrájíme na drobné kostičky, odloženou mrkev na jemně postrouháme a spolu na kousku másla orestujeme.
Orestované vložíme do přecezené a propasírované omáčky.
Slovácká svatební svíčková
Slovácká svatební svíčková