Kuchařské recepty pro každého

Slivenská banica

Potřebujeme tyto suroviny:
250g másla
250g sýra
na těsto: 250 ml mléka + 1 vejce + 40 g másla + 1 lžička soli + 1 lžička cukru + 50 g kvasnic + mouka dle potřeby
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Do misky s oblým dnem vložíme kvasnice, přidáme cukr, sůl a kvasnice necháme rozpustit.
Přidáme mléko, rozpuštěné máslo a vejce, mouku dle potřeby a zamícháme do měkkého těsta, které necháme v teple vykynout.
Z hotového těsta uděláme placku o tloušťce 4 mm, namažeme z části změklým tukem v silné vrstvě, posypeme sýrem, zavineme do rolky, nakrájíme na kousky šířky 3 cm, položíme na plech řezem nahoru a znovu necháme vykynout.
Pak namažeme zbylým tukem a pečeme ve mírně teplé troubě.
Slivenská banica
Slivenská banica