• 1 slepice (asi 1 kg)
• 1 cibule
• 1 mrkev
• 1 petržel
• kousek celeru
• 2 l vody
• kousek petrželové a celerové natě
• 2 stroužky česneku
• sůl
• celý černý pepř
• bobkový list
• nové koření
• 1–2 lžíce nasekaných jarních bylinek
Slepici očistíme a vložíme do hrnce s teplou vodou.
Osolíme (asi dvě lžičky), přidáme koření, česnek, přiklopíme a vaříme přibližně 30 minut.
Pak k vývaru přidáme i očištěnou zeleninu (vcelku) a vaříme dalších 20 minut.
Vyjmeme slepici i zeleninu a vývar přecedíme přes hustý cedník.
Slepici stáhneme z kůže a trochu masa nakrájeného na malé kousky vrátíme do polévky.
Stejně tak do ní vrátíme i část nakrájené zeleniny, polévku přivedeme k varu a zavaříme do ní třeba kapání.
Před podáváním posypeme jednotlivé porce nasekanými bylinkami.